Tigrelle Uijttewaal

Het begon met de ontdekking van de retorica of welsprekendheidsleer bij Latijn op de middelbare school. Die retorica bepaalde grotendeels mijn keuze voor Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien maakt literatuur de helft uit van Nederlandse taal- en letterkunde, waar ik in 1997 cum laude in afstudeerde (specialisatie taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica). Boeken lezen, erover schrijven en er dan ook nog studiepunten voor krijgen, dat beviel me zo dat ik er Algemene Literatuurwetenschap bij studeerde, waar ik in 2000 cum laude in afstudeerde (specialisatie tekstwetenschap). Zelf schrijven deed ik vanaf 1997 voor Trouw waar ik mijn grote liefde ontmoette. Samen publiceerden we de roman Infuus (2004).

In 1998 gaf ik mijn eerste cursussen en colleges over schrijven en argumenteren: werk op verzoek, werk van vrij korte duur waarbij je toch direct ziet welke vaardigheden de deelnemers vergroten, werk met hoogopgeleide, gemotiveerde, aardige mensen. Rond 2001 kwam het les geven over presenteren, debatten en - later – gesprekstechnieken erbij, wat me meer inzicht geeft in communicatie en psychologie. En in de wijsheid van de Romeinse redenaar, filosoof en staatsman Cicero: “Spreken leert men door te spreken.”

Alles komt bij elkaar in de cursussen van VFGU. Ook dat maakt cursussen geven fijn om te doen: collega’s, opdrachtgevers en deelnemers met wie ik kan lezen en schrijven.